tisdag 1 januari 2013
Alneskogen 2014-04-04
Länsstyrelsen börjar sin artikel om Alneskogen med "En vandring i Alneskogen i slutet av maj eller i juni är en sinnlig
upplevelse med färger, dofter och ljud. Fågelsången är som intensivast och
lövverket är ljusgrönt".
2017-04-09
Ser att ett antal inlägg försvunnit. Skall leta fram dessa. Idag en svartvit från standem i Alneskogen.
2017-04-09
Ser att ett antal inlägg försvunnit. Skall leta fram dessa. Idag en svartvit från standem i Alneskogen.
2013-07-18
Efter ha gjort kortare besök vid Naturreservaten vid Hörnsjön och vid Vekefjärden gjorde jag en kortare rekognoseringstur till Alneskogen. Länsstyrelsens beskrivning av intensiv grön färg stämmer, ja ljudet likaså. Inte från fåglar utan från hård vind från nordväst, och vågorna som slog in mot land.
Det är fantastiskt att ett så fint område finns så lättillgängligt som friluftsområde. Bara att parkera bilen på väg hem från jobbet och vandra en liten tur inne i den täta lövskogen. Det finns tydliga märken i naturen efter vattnet från ångbåtsepoken och den tidiga industrialiseringen i Örnsköldsvik.
Idag blev det en kortare tur, dels pga. för lite mat i ryggsäcken, dels för att det blåste kallt, vilket jag inte kalkylerat med i morse.
På länstyrelsens hemsida läser jag att: "Alneskogens naturreservat är till stora
delar ett gammalt industriområde som naturen tagit tillbaka. Dolt i lövdjungeln
syns rester från Alne ångsåg, från kajerna, arbetarbostäderna, med mera". Det jag idag såg rester av är pålningen i strandkanterna.
Naturen varierade från tätt starrområde till tjock lövskog till klipphällar. Huvuddelen av området domineras av lövskog.
I från hällområdet ser jag in till Örnsköldsvik och dess hamninlopp
Vad gäller djurlivet såg jag inga fåglar, däremot först en rävunge och lite senare mamma räv som hade ett byte i gapet. Vid båda tillfällena hade jag fel objektiv på kamertan och snabba var de som blixten.
Det kommer att bli fler besök, finns mycket att se.
Balesudden
Balesudden är ett vackert bergshällsområde vid Bäckfjärden.
Förr i tiden var detta berg ett vårdkasberg där man tände eldar för att varna bygdens folk för olika faror såsom krig och liknande. Enligt Länsstyrelsen är ändamålet med detta reservat:
"att bevara ett kustanknutet skogs- och hällmarkslandskap i orört skick
där växtlighet och djurliv får utvecklas fritt och där Balestjärnen, Täckstjärnen och vattendragen skall bevaras i sina naturliga tillstånd"
Första gången jag vandrade till Balesudden var 2007 tillsammans med goda vänner i fotoklubben. 2008 härjade en skogsbrand i området under en vecka i juni månad. Området ansågs inte säkert att vandra genom, så det blev inget besök det året. Från och med 2009 har jag besökt området varje år för att följa naturens förändring efter branden.
Balesudden nås via stig från Sör-Balesviken . Dit kommer man via båt eller via Höga kusten leden från Köpmanholmen eller från Sandlågan.
Jag har enbart gått från Sandlågan, en 5 km lång vandring upp till Balesudden. Stigen slingrar sig bitvis efter havets strand, leder genom mörk gran skog och öppna bergsplatåer på mer än 150 meter över havet. Bitvis är det rejäla stigningar och tillika utförslöpor på andra sidan ryggen.
2022-11-20
Frost på backen. Sjöarna började lägga igen. Fjärdarna öppet vatten så långt ögat nådde, Min plan för dagen var att gå till Balestjärnen för att kolla in isläget. Lite issörja i havskanten. Ganska halkigt efter stigarna. Tjärnen låg helt öppen och jag blev inte så långvarig.
2022-08-19
Dimman och diset låg lågt över skog och vatten. Det var länge sedan jag vandrat utåt Balesudden.
Skogen var så där skönt grön då fukten låg i luften. En skön vandring, bra vandringsväder.
Balestjärnen hade ett tunt dis över sig, inte riktigt lika klart vatten som vanligt.
Diset låg lågt över havet, gav en fuktig känsla.
2021-06-25
Midsommarafton blev det en tur till Balesudden. Ljuvligt, lagomt varmt väder.. Länge sedan jag gick upp till udden just vid denna tid. Så mycket har hänt i naturen sedan branden 2008. Minns första sommaren efter branden att det endast fanns ilsket grönt gräs och rallarrso. Nu är naturen levande med olika blomster mellan de silverfärgade skeletten.
2021-05-01/02
Startade vid Sandlågan. Målet var att endast att gå till Balestjärnen och tälta där. Hade tänkt att gå upp på Balesudden under natten, nu blev det ju inte så. Några orrar skek hela förnatten och när jag väl somnade in fanns ingen ork att att dra mig ur sovsäcken.
Många träd har blåst omkull under vinterns stormar. Naturreservatets ansvariga har gjort ett
gott jobb att röja upp leden.
Kom upp till tjärnen mot kvällningen. Slog upptältet, strosade runt tjärnrn innan jag la mig för natten.
2020- 11-07
Fin tur upp till udden. Skön klar luft. Dröjde kvar för länge på udden. Gick sista kilometrarna i mörket. Som vanligt var pannlampan hemma.
2020-09-18
2019- 11-24
2018-12-16
Startade vid Sandlågan. Krispigt kallt. 12 grader minus. SMHI lovade högre temperaturer under dagen. Fint att gå, fruset, minimalt med snö.
En helt fantastisk dag. De svarta träden hade förvandlats till ett krispigt vitt landskap. En höjdpunkt var att se alla sälar på isen. På hemvägen var de åtta som låg och vilade. Förbannade mig själv att jag endast hade 200 mm med mig.
2018-08-11 ---2018-08-12
Vandrade upp till Balesudden sen eftermiddag/kväll. Syftet var att sova under bar himmel på udden. Kvällen var varm, gick faktiskt i kortbyxor. Kvällen var ljuvlig, ryggen var överjävlig. Hade förväntningar på nattbelysta moln, kanske norrsken. Tröttheten tog över och när jag testade min sovplats, ja då somnade jag och vaknade med ett ryck att solstrålarna kittlade.
2017-06-11
Drygt nio år sedan det brann på udden. Det har hänt mycket i naturen sedan elden härjade. I fjol vår var jag aldrig upp till udden, skrämd av alla ormar jag träffade på året innan.
Varierande väder idag med dimman som kom och gick på udden.
Sen vår i år. På vägen upp från tjärnen fanns blåbärs, lingon och odonblom. Ser bra ut för bärplockning i höst. Roslingen blommar för fullt.
Järvön och Genesön
Vy in mot Ö-vik
Blåbärsblom
Odonblom
In i dimman
Dimman väller in över den brända skogen
Återväxt
Tjärnen
2016-10-30
Sent på eftermiddagen vandrade jag upp mot Balestjärnen. Timmen var sen och syftet var inte att gå högst upp på berget. Det var gudomligt ljus och innan jag kände mig tvungen att gå tillbaka började älvorna sakta dansa på tjärnen.
Ljuset i Sörbalesviken var himmelskt med den mörka himlen, den dalande solen och det blanka vattnet.
Pannlampan var ett fint hjälpmedel i mörkret tillbaka till Sandlågan.
2015-05-09
Det är nu drygt ett år sedan jag gick upp på udden. Sannolikt var det huggormarna vid besöket i fjol som fick mig inte så snabbt vilja återvända.
Valde igår att gå upp på kvällen då kvällen var vacker. Jag har aldrig tidigare varit på udden i kvällsljus.
Stigen i skogen kantades bitvis av en hel del blåsippor. Jag var ute i god tid och hade tid att ligga i mossan och försöka hitta ljuset runt sipporna. Strålarna trängde inte ner riktigt genom grenarna, så det blev som det blev. Att krypa ner i makrovärlden ger lugn och ro till oroliga tankar.
Balestjärnen badade fortfarande i sol på vägen upp. Upptäckte dock tjärnens odjur.
Lite tidigt att se vilka nya växter som kommit upp jämfört med i fjol. Upplever dock att det finns betydligt mer tallplantor i år jämfört med i fjol. Tycker också att mossan blommade betydligt frodigare och björkplantorna frodas. Så fint att se de skira löven mot de brända stammarna.
Uppe på klippan blåste det kallt. Det blev någon timme gömd bakom en klippa i det mjuka ljuset tills vinden mojnade. Ett fantastiskt ljus med sköna skuggor. Solen gick ner bakom skogen och i det klara vädret färgades himlen ljust rosa. Jag gav upp klockan 21, hade 5 km att gå och stigen var bitvis hal med blöta rötter och stenar. Trots den ljusa kvällen var det ordentligt dunkelt i skogen och det blev pannlampa den sista biten. Skönt att se det vackra ljuset vid Sandlågan.
2014-04-27
I går kväll planerade jag en tidig tur till Skags udde. Kroppen orkade inte när klockan ringde vid tre. Hädanefter får det nog bli tält på plats.
Lika ljuvligt väder idag. Strålande sol från en klarblå himmel. 14-15 grader Balesudden lockade även om det direkt var något fotoljus.
De dryga fem kilometrarna till udden tog idag tid att gå, det blev många stopp med kameran. Jag har aldrig gått till Balesudden på våren. Blev glatt överraskad v alla blåsippor efter stigen.
Balesudden var lika klar som vanligt, en lätt krusning på vattnet tog inte bort djupet och alla skelett på botten. Solen och vattnet lekta med trädskeletten under ytan, blev till levande ålar som slingrade sig under ytan.
Mer levande var grodan jag mötte i blåbärsriset. hade direkt inte bråttom, smög fram som om han inte trodde han syntes.
Väl uppe på udden var det en fantastisk utsikt. Inte fotoljus, men så njutbart att se vår vackra kust.
Varmt och gott att sitta invid de varma klipporna. Här och var har småbjörkarna som nu kommit upp efter branden, fått musöron. Där sitter jag och njuter vid klippväggen, det prasslar bra och helt plötsligt inser jag att jag delar njutningen med, inte bara en utan minst sex-sju huggormar. Jag är väl inte direkt seg i vanliga fall, men nu var jag snabb. Bilderna är tagna med 200 mm. Vågade mig inte närmare. Inga ungar direkt, stora, kraftiga, några helt svarta, någon silver glänsande med sitt zickzackband, någon mer gulaktig i tonen.
På vägen hem var jag inte lika ivrig på att kräla på backen efter sippor och grodor, men en och annan bild blev det på mossan.
Törstsläckaren
Rörelse
Grodan
Kapad
Järvön och Genesön
Trysunda
In mot landbacken
Musöron
Ormen i paradiset
Ormbo
2013-12-15
Året är snart slut, snart slut på december. Snön som gav löfte om fin skidåkning försvann över en natt.
Idag blev dagen aldrig ljus. Skymningen låg som en hinna över dagens ljus. Det var spännande att gå till udden i december. Marken vittnade om sen höst, luften luktade snö.
Bodensviken
Balestjärnen var belagd med ca 10 cm tjock is. De gamla stammarna och livet på botten var lika synligt som med bara vattnet mellan.
Balestjärnen
Snön och isen är borta. Kvar finns enstaka frysta pölar som vittnar om kylan som varit.
Balesudden
Balesudden II
Trots gråvädret är utsikten vidunderlig. Hösten övergår i vinter och färgerna i berget blir bara klarare.
Balesudden III
Stormen Ivar drog fram och vinden tog många träd med sig. På vägen upp till udden fanns enstaka tråd liggande här och var. Jag var förvånad över att inte fler av de brända träden stupat för den hårda vinden.
Balesudeen IV
Första gången jag vandrade till Balesudden var 2007 tillsammans med goda
vänner i fotoklubben. 2008 härjade en skogsbrand i området under en vecka i
juni månad. Området ansågs inte säkert att vandra genom, så det blev inget
besök det året. Från och med 2009 har jag besökt området varje år för att följa
naturens förändring efter branden.
Balesudden nås via stig från Sör-Balesviken . Dit kommer man via
båt eller via Höga kusten leden från Köpmanholmen eller från Sandlågan.
Jag har enbart gått från Sandlågan, en 5 km lång vandring upp till
Balesudden. Stigen slingrar sig bitvis efter havets strand, leder
genom mörk gran skog och öppna bergsplatåer på mer än 150 meter över havet.
Bitvis är det rejäla stigningar och tillika utförslöpor på andra sidan ryggen.
2013-8-18
Så blev årets tur till Balesudden av idag. Det känns sorgligt att veta att tre personer dog och en skadades svårt i en båtolycka i natt, inte så långt från området jag var idag. De fann olycksplatsen först under förmiddagen.
Temperaturen var skön, lagom varmt för vandring. Det blåste västlig vind som kylde ner min svettiga kropp. Vägen till Balesudden, har inte förändrats, alla "uppmot" och alla "nedförslutor" finns kvar. Gick i rask takt till udden, hade en rädsla över att det skulle bli regn.
Det är alltid spännande och se vilken förändring som skett i växligheten sedan förra året.
Det är alltid spännande och se vilken förändring som skett i växligheten sedan förra året.
Det som var tydligt var att björkriset har fått fäste. Jag tittade på bilder från i fjol och här var det bara grönt gräs, nu blåbärsris och björkris.
Många av de förkolnade träden har stelnat till olika figurer. Många träd har ramlat omkull och skogen ser lika spöklik ut som tidigare.
Himlen var slät och ljuset skarpt. Högst upp på udden blåste det hårt, kändes vanskligt att gå nära stupet, då det kändes som om vinden hade mig i sin makt.
På vägen ner koncentrerade jag mig på det lilla på marken. Ljungen har återvänt, lika så blåbär och lingon. I fjol fanns enstak lingon, i år mer frekvent
Nytt för i år är också svamparna. Såg inga ätliga och mest små, små.
Regnbågens färger färgades en liten pöl efter den svarta stigen.
Balestjärnen brukar bjuda på finfina speglingar i det klara vattnet. Eftersom det blåste såg jag inte mycket av livet på tjärnbotten.
Jag slutar med en bild från strandkanten. Träden sveper med sina grenar över vattenytan, bildar stora rum som skydd från ovan längs hela stranden till Boviken.
2007
Balestjärn
Balestjärn
ligger på den yttersta delen av Balesudden.
Den lilla Balestjärn
är intressant och vacker. I det kristall klara vattnet ses efter
strändernas botten gamla trädskelett. Vattnet är så klart att man
ser abborrarna simma. Enligt uppgift från länsstyrelsen är:
"Sjön näringsfattig och har ett högt pH-värde som tros bero på en
skalgrusbank på botten av tjärnen som "kalkar" upp sjön".
2011
2010
Naturen
Enligt
information på länsstyrelsens hemsida består berggrunden i reservatet av röd
nordingrågranit och övergår längre in i gråare bergarter som migmatit och
gråvacka. Migmatit är enligt Wikipedia: ”en metamorft omvandlad bergart, vilket
innebär att bergarter utsats för höga tryck och temperaturer. Migmatit
finns bland annat i trakten runtSundsvall och i Stockholms skärgård.”.
Gråvacka är enligt Wikipedia fältspathaltiga, sandstensliknande
bergarter av mörk färg och av hög
geologisk ålder
Skogen består mestadels av hällmarkstallskog med granskog i
dalgångarna. Hällmarktallskog är enligt Wikipedia en nordisk vegetationstyp som
växer på hällmark, det vill säga urberg." Den är ofta mycket torr, har ett
tunt jordlager som är näringsfattig med ett pH under 7". Efter stränderna vid
Balestjärnen finns grova aspar och klibbal.
Floran är rik i området, enligt länstyrelsens hemsida:
" växer bland annat trolldruva, blåsippa, tibast, kungsljus, fjällnejlika,
stinknäva, nattviol och skogssallat".
Vad gäller fågel och djurliv förekommer enligt länstyrelsens
hemsida: ” skogsfågel som tjäder och orre och flera hackspettsarter trivs här,
bland annat gråspett. Gärdsmyg, svarthätta och rödstjärt är andra fåglar som
påträffas här liksom havsörn som numera ses här då och då. Den kuperande och
steniga terrängen är också utmärkt för lodjur”.
2010
2010
Balesberget
Uddens spets sluttar mycket brant ner
mot havet och man har en fantastisk utsikt, över en stor del av Höga kustens
skärgård.
Skogsbranden 2008
Den 5:e juni 2008 startade en skogsbrand på den yttersta delen av själva Balesudden. Sannolikt startade branden på grund av en dåligt släckt campingeld. Elden fick ett intensivt förlopp i den branta terrängen och på grund av den stundtals kraftiga nordostliga vinden gick branden över delar av udden som toppbrand. De torra förhållanden som rådde under de dagar branden pågick medförde att det blev långvarig glödbrand inom delar av reservatet med kraftiga rotskador som resultat.
Den 5:e juni 2008 startade en skogsbrand på den yttersta delen av själva Balesudden. Sannolikt startade branden på grund av en dåligt släckt campingeld. Elden fick ett intensivt förlopp i den branta terrängen och på grund av den stundtals kraftiga nordostliga vinden gick branden över delar av udden som toppbrand. De torra förhållanden som rådde under de dagar branden pågick medförde att det blev långvarig glödbrand inom delar av reservatet med kraftiga rotskador som resultat.
Enligt
länstyrelsens hemsida: ”Branden har påverkat skogen på två sätt, dels genom
höga flammor som dödat stora delar av trädkronorna och dels genom de rotskador
som glödbranden orsakat och som också dödat de träd som undkommit själva
lågorna”.
2011
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)