tisdag 1 januari 2013

BalesuddenBalesudden är ett vackert bergshällsområde vid Bäckfjärden.

Förr i tiden var detta berg ett vårdkasberg där man tände eldar för att varna bygdens folk för olika faror såsom krig och liknande. Enligt Länsstyrelsen är ändamålet med detta reservat: 

"att bevara ett kustanknutet skogs- och hällmarkslandskap i orört skick
där växtlighet och djurliv får utvecklas fritt och där Balestjärnen, Täckstjärnen och vattendragen skall bevaras i sina naturliga tillstånd" Första gången jag vandrade till Balesudden var 2007 tillsammans med goda vänner i fotoklubben. 2008 härjade en skogsbrand i området under en vecka i juni månad. Området ansågs inte säkert att vandra genom, så det blev inget besök det året. Från och med 2009 har jag besökt området varje år för att följa naturens förändring efter branden.

Balesudden  nås via stig från Sör-Balesviken . Dit kommer man via båt eller via Höga kusten leden  från Köpmanholmen eller från Sandlågan.
Jag har enbart gått från Sandlågan, en 5 km lång vandring upp till  Balesudden. Stigen slingrar sig bitvis efter havets strand, leder genom mörk gran skog och öppna bergsplatåer på mer än 150 meter över havet. Bitvis är det rejäla stigningar och tillika utförslöpor på andra sidan ryggen.


2018-12-16

Startade vid Sandlågan. Krispigt kallt. 12 grader minus. SMHI lovade högre temperaturer under dagen. Fint att gå, fruset, minimalt med snö.
En helt fantastisk dag. De svarta träden hade förvandlats till ett krispigt vitt landskap. En höjdpunkt var att se alla sälar på isen. På hemvägen var de åtta som låg och vilade. Förbannade mig själv att jag endast hade 200 mm med mig.
2018-08-11 ---2018-08-12

Vandrade upp till Balesudden sen eftermiddag/kväll. Syftet var att sova under bar himmel på udden. Kvällen var varm, gick faktiskt i kortbyxor. Kvällen var ljuvlig, ryggen var överjävlig. Hade förväntningar på nattbelysta moln, kanske norrsken. Tröttheten tog över och när jag testade min sovplats, ja då somnade jag och vaknade med ett ryck att solstrålarna kittlade.

'

2017-06-11

Drygt nio år sedan det brann på udden. Det har hänt mycket i naturen sedan elden härjade. I fjol vår var jag aldrig upp till udden, skrämd av alla ormar jag träffade på året innan.
Varierande väder idag med dimman som kom och gick på udden.
Sen vår i år. På vägen upp från tjärnen fanns blåbärs, lingon och odonblom. Ser bra ut för bärplockning i höst. Roslingen blommar för fullt.
Järvön och Genesön

 Vy in mot Ö-vik

Blåbärsblom

Odonblom

In i dimman

Dimman väller in över den brända skogen

Återväxt

Tjärnen
2016-10-30Sent på eftermiddagen vandrade jag upp mot Balestjärnen. Timmen var sen och syftet var inte att gå högst upp på berget. Det var gudomligt ljus och innan jag kände mig tvungen att gå tillbaka började älvorna sakta dansa på tjärnen.
Ljuset i Sörbalesviken var himmelskt med den mörka himlen, den dalande solen och det blanka vattnet.
Pannlampan var ett fint hjälpmedel i mörkret tillbaka till Sandlågan.

2015-05-09

Det är nu drygt ett år sedan jag  gick upp på udden. Sannolikt var det huggormarna vid besöket i fjol som fick mig inte så snabbt vilja återvända.
Valde igår att gå upp på kvällen då kvällen var vacker. Jag har aldrig tidigare varit på udden i kvällsljus.

Stigen i skogen kantades bitvis av en hel del blåsippor. Jag var ute i god tid och hade tid att ligga i mossan och försöka hitta ljuset runt sipporna. Strålarna trängde inte ner riktigt genom grenarna, så det blev som det blev. Att krypa ner i makrovärlden ger lugn och ro till oroliga tankar.

Balestjärnen badade fortfarande i sol på vägen upp. Upptäckte dock tjärnens odjur.

Lite tidigt att se vilka nya växter som kommit upp jämfört med i fjol. Upplever dock att det finns betydligt mer tallplantor i år jämfört med i fjol. Tycker också att mossan blommade betydligt frodigare och björkplantorna frodas. Så fint att se de skira löven mot de brända stammarna.
Uppe på klippan blåste det kallt. Det blev någon timme gömd bakom en klippa i det mjuka ljuset tills vinden mojnade. Ett fantastiskt ljus med sköna skuggor. Solen gick ner bakom skogen och i det klara vädret färgades himlen ljust rosa.  Jag gav upp klockan 21, hade 5 km att gå och stigen var bitvis hal med blöta rötter och stenar. Trots den ljusa kvällen var det ordentligt dunkelt i skogen och det blev pannlampa den sista biten. Skönt att se det vackra ljuset vid Sandlågan.


2014-04-27

I går kväll planerade jag en tidig tur till Skags udde. Kroppen orkade inte när klockan ringde vid tre. Hädanefter får det nog bli tält på plats.
Lika ljuvligt väder idag. Strålande sol från en klarblå himmel. 14-15 grader Balesudden lockade även om det direkt var något fotoljus.
De dryga fem kilometrarna till udden tog idag tid att gå, det blev många stopp med kameran. Jag har aldrig gått till Balesudden på våren. Blev glatt överraskad v alla blåsippor efter stigen.

Balesudden var lika klar som vanligt, en lätt krusning på vattnet tog inte bort djupet och alla skelett på botten. Solen och vattnet lekta med trädskeletten under ytan, blev till levande ålar som slingrade sig under ytan.
Mer levande var grodan jag mötte i blåbärsriset. hade direkt inte bråttom, smög fram som om han inte trodde han syntes.
Väl uppe på udden var det en fantastisk utsikt. Inte fotoljus, men så njutbart att se vår vackra kust.
Varmt och gott att sitta invid de varma klipporna. Här och var har småbjörkarna som nu kommit upp efter branden, fått musöron. Där sitter jag och njuter vid klippväggen, det prasslar bra och helt plötsligt inser jag att jag delar njutningen med, inte bara en utan minst sex-sju huggormar. Jag är väl inte direkt seg i vanliga fall, men nu var jag snabb. Bilderna är tagna med 200 mm. Vågade mig inte närmare. Inga ungar direkt, stora, kraftiga, några helt svarta, någon silver glänsande med sitt zickzackband, någon mer gulaktig i tonen.
På vägen hem var jag inte lika ivrig på att kräla på backen efter sippor och grodor, men en och annan bild blev det på mossan.Törstsläckaren

 
Rörelse

Grodan

Kapad

Järvön och Genesön

Trysunda

   
In mot landbacken

Musöron


Ormen i paradiset


Ormbo
 

2013-12-15
Året är snart slut, snart slut på december. Snön som gav löfte om fin skidåkning försvann över en natt.
Idag blev dagen aldrig ljus. Skymningen låg som en hinna över dagens ljus. Det var spännande att gå till udden i december. Marken vittnade om sen höst, luften luktade snö.
Bodensviken

Balestjärnen var belagd med ca 10 cm tjock is. De gamla stammarna och livet på botten var lika synligt som med bara vattnet mellan.


Balestjärnen

Snön och isen är borta. Kvar finns enstaka frysta pölar som vittnar om kylan som varit.

Balesudden

Balesudden II

Trots gråvädret är utsikten vidunderlig. Hösten  övergår i vinter och färgerna i berget blir bara klarare.

Balesudden III

Stormen Ivar drog fram och vinden tog många träd med sig. På vägen upp till udden fanns enstaka tråd liggande här och var. Jag var förvånad  över att inte fler av de brända träden stupat för den hårda vinden.

Balesudeen IV

Första gången jag vandrade till Balesudden var 2007 tillsammans med goda vänner i fotoklubben. 2008 härjade en skogsbrand i området under en vecka i juni månad. Området ansågs inte säkert att vandra genom, så det blev inget besök det året. Från och med 2009 har jag besökt området varje år för att följa naturens förändring efter branden.

Balesudden  nås via stig från Sör-Balesviken . Dit kommer man via båt eller via Höga kusten leden  från Köpmanholmen eller från Sandlågan.
Jag har enbart gått från Sandlågan, en 5 km lång vandring upp till  Balesudden. Stigen slingrar sig bitvis efter havets strand, leder genom mörk gran skog och öppna bergsplatåer på mer än 150 meter över havet. Bitvis är det rejäla stigningar och tillika utförslöpor på andra sidan ryggen.2013-8-18

Så blev årets tur till Balesudden av idag.  Det känns sorgligt att veta att tre personer dog och en skadades svårt i en båtolycka i natt, inte så långt från området jag var idag. De fann olycksplatsen först under förmiddagen.

Temperaturen var skön, lagom varmt för vandring. Det blåste västlig vind som kylde ner min svettiga kropp. Vägen till Balesudden, har inte förändrats, alla "uppmot" och alla "nedförslutor" finns kvar.  Gick i rask takt till udden, hade en rädsla över att det skulle bli regn.
Det är alltid spännande och se vilken förändring som skett i växligheten sedan förra året.Det som var tydligt var att björkriset har fått fäste. Jag tittade på bilder från i fjol och här var det bara grönt gräs, nu blåbärsris och björkris.

Många av de förkolnade träden har stelnat till olika figurer. Många träd har ramlat omkull och skogen ser lika spöklik ut som tidigare.


Himlen var slät och ljuset skarpt. Högst upp på udden blåste det hårt, kändes vanskligt att gå nära stupet, då det kändes som om vinden hade mig i sin makt.
På vägen ner koncentrerade jag mig på det lilla på marken. Ljungen har återvänt, lika så blåbär och lingon. I fjol fanns enstak lingon,  i år mer frekventNytt för i år är också svamparna. Såg inga ätliga och mest små, små.


Regnbågens färger färgades en liten pöl efter den svarta stigen.


Balestjärnen brukar bjuda på finfina speglingar i det klara vattnet. Eftersom det blåste såg jag inte mycket av livet på tjärnbotten. Jag slutar med en bild från strandkanten. Träden sveper med sina grenar över vattenytan, bildar stora rum som skydd från ovan längs hela stranden till Boviken.
2007

                                          2007

                                         2007

                                          2007

                                                      2007
                    
                                     
                                     
Balestjärn
Den lilla Balestjärn är intressant och vacker. I det kristall klara vattnet ses efter strändernas botten gamla trädskelett. Vattnet är så klart att man ser abborrarna simma. Enligt uppgift från länsstyrelsen är: "Sjön näringsfattig och har ett högt pH-värde som tros bero på en skalgrusbank på botten av tjärnen som "kalkar" upp sjön".

Balestjärn ligger på den yttersta delen av Balesudden. 
                                          2011

  
                                                      2010
                                                      


Naturen
Enligt information på länsstyrelsens hemsida består berggrunden i reservatet av röd nordingrågranit och övergår längre in i gråare bergarter som migmatit och gråvacka. Migmatit är enligt Wikipedia: ”en metamorft omvandlad bergart, vilket innebär att bergarter utsats för höga tryck och temperaturer. Migmatit finns bland annat i trakten runtSundsvall och i Stockholms skärgård.”. Gråvacka är enligt Wikipedia  fältspathaltiga, sandstensliknande bergarter av mörk färg och av hög geologisk ålder

Skogen består mestadels av hällmarkstallskog med granskog i dalgångarna. Hällmarktallskog är enligt Wikipedia en nordisk vegetationstyp som växer på hällmark, det vill säga urberg." Den är ofta mycket torr, har ett tunt jordlager som är näringsfattig med ett pH under 7". Efter stränderna vid Balestjärnen finns grova aspar och klibbal.

Floran är rik i området, enligt länstyrelsens hemsida: " växer bland annat trolldruva, blåsippa, tibast, kungsljus, fjällnejlika, stinknäva, nattviol och skogssallat".
Vad gäller fågel och djurliv förekommer enligt länstyrelsens hemsida: ” skogsfågel som tjäder och orre och flera hackspettsarter trivs här, bland annat gråspett. Gärdsmyg, svarthätta och rödstjärt är andra fåglar som påträffas här liksom havsörn som numera ses här då och då. Den kuperande och steniga terrängen är också utmärkt för lodjur”.


                                          2010


                                                2010


                                          2010

Balesberget
Uddens spets sluttar mycket brant ner mot havet och man har en fantastisk utsikt, över en stor del av Höga kustens skärgård.

                                       


                                          2009


                                          2010


                                          2011
                                         
                                          2012Skogsbranden 2008
Den 5:e juni 2008 startade en skogsbrand på den yttersta delen av själva Balesudden. Sannolikt startade branden på grund av en dåligt släckt campingeld. Elden fick ett intensivt förlopp i den branta terrängen och på grund av den stundtals kraftiga nordostliga vinden gick branden över delar av udden som toppbrand. De torra förhållanden som rådde under de dagar branden pågick medförde att det blev långvarig glödbrand inom delar av reservatet med kraftiga rotskador som resultat.
Enligt länstyrelsens hemsida: ”Branden har påverkat skogen på två sätt, dels genom höga flammor som dödat stora delar av trädkronorna och dels genom de rotskador som glödbranden orsakat och som också dödat de träd som undkommit själva lågorna”.                                           2008
                                                              
                            2009

                            2009

                                                      2009

                     
                           2010
                                                                                                            

                                  2011
                                         
                                          20119 kommentarer:

 1. Excelentes fotografias....
  Feliz Ano Novo com muita luz de Esperança por um mundo melhor....
  Cumprimentos

  SvaraRadera
 2. To jest jedyny post, zresztą ciekawy, w którym jest treść. Pozostałe mają tylko tytuły. Czy tak jest, czy ja tylko tego nie widzę ?. Pozdrawiam cieplutko.
  This is the only post an interesting fact, which is the content. Others are just titles. Do so, and I just do not see it?. Regards warm.

  SvaraRadera
 3. Interesting post. I really like it.
  Super blog. Yours. ^ ^

  Have a nice day. ;)
  + Welcome to my blog.
  If you want to put it in your followers.

  SvaraRadera
 4. Hej! Vi följer dig här så kan vi smyga in och titta på dina andra bloggar härifrån!!Vi har sagt det förut men vi säger det igen.. Fantastiskt duktig med kameran,riktigt fina bilder..
  Ha det bäst..
  Boel och Roger

  SvaraRadera
 5. Trevligt att se dina vackra bilder "hemmifrån". Om jag någon gång blir sugen, får jag använda dina bilder som motiv när jag målar?

  SvaraRadera
 6. Erittäin kauniita kuvia :)

  SvaraRadera