tisdag 1 januari 2013

Alneskogen 2014-04-04

Länsstyrelsen börjar sin artikel om Alneskogen med "En vandring i Alneskogen i slutet av maj eller i juni är en sinnlig upplevelse med färger, dofter och ljud. Fågelsången är som intensivast och lövverket är ljusgrönt".


2017-04-09

Ser att ett antal inlägg försvunnit. Skall leta fram dessa. Idag en svartvit från standem i Alneskogen.
2013-07-18

Efter ha gjort kortare besök vid Naturreservaten vid Hörnsjön och vid Vekefjärden gjorde jag en kortare rekognoseringstur till Alneskogen. Länsstyrelsens beskrivning av intensiv grön färg stämmer, ja ljudet likaså. Inte från fåglar utan från hård vind från nordväst, och vågorna som slog in mot land.
Det är fantastiskt att ett så fint område finns så lättillgängligt som friluftsområde. Bara att parkera bilen på väg hem från jobbet och vandra en liten tur inne i den täta lövskogen. Det finns tydliga märken i naturen efter vattnet från ångbåtsepoken och den tidiga industrialiseringen i Örnsköldsvik.
Idag blev det en kortare tur, dels pga. för lite mat i ryggsäcken, dels för att det blåste kallt, vilket jag inte kalkylerat med i morse.
På länstyrelsens hemsida läser jag att: "Alneskogens naturreservat är till stora delar ett gammalt industriområde som naturen tagit tillbaka. Dolt i lövdjungeln syns rester från Alne ångsåg, från kajerna, arbetarbostäderna, med mera". Det jag idag såg rester av är pålningen i strandkanterna.

Naturen varierade från tätt starrområde till tjock lövskog till klipphällar. Huvuddelen av området domineras av lövskog.

 

I från hällområdet ser jag in till Örnsköldsvik och dess hamninlopp


Vad gäller djurlivet såg jag inga fåglar, däremot först en rävunge och lite senare mamma räv som hade ett byte i gapet. Vid båda tillfällena hade jag fel objektiv på kamertan och snabba var de som blixten.
Det kommer att bli fler besök, finns mycket att se.

6 kommentarer:

 1. hej en promenad här var väl värt besväret underbara kort och vilken natur , (hoppas att du inte tar bort mig)man kunde nästan ana dofter.

  SvaraRadera
 2. hello!!!. Beautiful pictures .. Congratulations and best regards From Spain.. .

  SvaraRadera
 3. Belas fotos da Natureza...Espectacular....
  Cumprimentos

  SvaraRadera
 4. Lovely photographs, looks like a great hiking area. ;-)

  greetings from South Carolina, USA
  Michael

  SvaraRadera
 5. Such a wonderful place and I think that is a perfect place to walk and relax
  Greetings

  SvaraRadera