tisdag 1 januari 2013

Västanåbodarna 2013-01-27Västanåhöjden är den högst belägna toppen inom Nätra fjällskog med 430 meter över havet. Härifrån har man milsvid utsikt över havsvikarna i öster och in mot det kulliga berglandskapet i väster. I området finns mer än 20 kilometer preparerade skidspår och flera fäbodstugor som står öppna.

Enligt länsstyrelsen är syftet med reservatet: ”Att bevara biologisk mångfald och en värdefull naturmiljö, närmare bestämt en grandominerad naturskogsmiljö. Syftet är också att trygga långskäggslavens förekomst. Syftet är även att, inom ramen för ovanstående syfte, underlätta och främja allmänhetens möjlighet till friluftsliv i området”.


Friluftsområde
Trakten kring Nätra fjällskog är sedan länge ett välbesökt område, både vinter och sommar. Jag har bara varit här under vintern och njutit av ett välpreparerat spårsystem. Utsikten är storslagen när man väl kommit sig upp till Västanå fäbodar. Spåret dit kantas av gammal skog, men också av stora hyggen. 


20130127


Vi startade idag vår skidtur vid Hinnsjön. Målet var att se ut över havet och skogen från Västanåhöjdens högsta punkt. Svettiga nära 12 kilometer och de flesta av dem uppför.
15 minusgrader vid starten. Från början går skidspåret ömsom i skogen, ömsom efter skogbilvägar med utsikt överskog och hyggen. Inte särskilt vackert om jag skall vara ärlig. På vägen till reservatet passerar vi flera bodar, med möjlighet till vila. Idag var de kalla och kändes inte gästvänliga.Det skall finnas laven långskägg i reservatet, vilket jag inte såg till. Bara vanligt ris och vanlig skägglav. Nu gav jag mig inte in i djupskogen, utan höll mig efter spåret.
Granarna stod täta och resliga i reservatet. 

Västanåbodarna ligger strax under Västaåhöjdens högsta punkt. Bodarna är längre fram under vårvintern ett välbesökt mål av skidåkare. Själva bodarna ligger på gränsen till reservatet. (Se kryss på kartan)
Från Västanhöjden var det en fantastisk utsikt. Ett dis kom och la sig över skogen i fjärran och över havet. Det var så pass disigt över havet att jag blev utan bild med den utsikten. Granarna gnistrar vackert i sin vackra snöskrud, som skulpturer som blickar ut mot horisonten.
Under vårvintern är det många som skidar inom området. Idag var vi ytterst  några få.
När solen strålade mot några hängande grenar, iskristaller glittrade, och jag fick en förnimmelse av vår.1 kommentar:

  1. Där har jag faktiskt aldrig varit...varje år tänker jag att det ska bli av, men icke då...Jättefina bilder från en härlig dag.

    SvaraRadera